Хирон в отделните знаци и домове. Митология.

Разположението на Хирон можете да изчислите като съставите личен рожден хороскоп в меню НАТАЛНА КАРТА

Митология за Хирон

Хирон, лечителят и помирителят, който се крие във всеки от нас…
Митовете за Хирон са много и различни, още около 750 години пр хр.

Митът за коня

Хирон е с тяло и крака на кон, и торс и ръце на човек – животински инстинкт в съчение с дисциплина и съзнание – комбинация от силата на животното и човека.
От древни времена някои хора са почитали коня. Счита се, че кобилата Деметра е майка на кентаврите, а амазонките са сe прекланяли пред нея като богиня и са били първите, които са се превърнали в коне. Всеки мъж, влязъл в територията им неканен бил принасян в жертва на богинята.
В Англия конят е бил почитан като свещено животно и е бил свързван с прераждането.
На конете в Скандинавия също се е отдавало голямо значение – погребалния процес при големите воини включвал изгаряне на конете заедно с господарите им, а в гръцката митология връзката на Хирон с кентаврите, митични същества, които са получовек и полукон, е описана по различни начини.

Най-известната история за Хирон

Най-известната история за Хирон е, че той е син на Кронос (Сатурн) и нимфата Филира, която е дъщеря на Океанус и Тетис. Кронос се влюбил във Филира, която срещнал в Тесали, докато търсел сина си Зевс (Юпитер). Тогава Филира се превърнала в кобила, за да избяга от Кронос, а на свой ред Кронос се превърнал в кон. Дете се родило на Филира и това е Хирон, кентавъра. Когато Филира видяла сина си, била отвратена и помолила боговете да я превърнат в нещо различно от това, което е. Превънали я в липа. Така Хирон бил изоставен и по-късно намерен и осиновен от Аполон, бога на Слънцето, който го научил на много умения.

С какво можем да свържем митологичната история на Хирон с планетата Хирон?

Майката на Хирон се отказала от него, и вероятно той никога не е виждал баща си Кронос. Заченат е докато родителите му са били животни, тоест от съюз, подчинен на инстинкта.
Една от раните на Хирон е на отблъскването, която срещаме днес в обществото. Много от хората, които са били вдъхновени от Юдео-Християнската западна култура, имат родители, подвластни на своята инстинктивна страна, като старателно са били отглеждани и научени за това.
Самотата и изолацията в резултат на негативизъм, отричането на майката и отсъствието на бащата е основна психологична тема и полага основите на архиетипния сценарий за „раждане на герой”. Деца с такива родители често се чувстват осиновени и имат усещане, че техните родители не са истинските им родители. В такъв момент израстването и формирането на егото са затруднени. В позитивен план, това може да ни насърчи, точно както при Хирон, да развием своя собствена индивидуалност. В негативен план, това може да ни накара да се откъснем от болката в резултата на нашата рана в нарастващ акцент на духовното, където инстинктите са потискани  в опит да придобием лъжливо чувство на издигнато съзнание. Аполон е бог на Слънцето, също и на музиката, предсказанието, поезията и изцелението. Благодарение на Аполон Хирон става мъдър мъж, предсказател, учител, музикант, лечител и ментор на много известни гръцки герои.

Разположение на Хирон в Слънчевата система

Хирон се намира между Сатурн и Уран, но по пътя си към своя перихелий, точката в орбитата му, при която е най-близо до Слънцето, Хирон пресича орбитата на Сатурн и за известно време се намира между Юпитер и Сатурн. В митологията върховният бог Уран е бил кастриран от сина си Кронос (Сатурн) като по-късно е бил уведомен от гадател, че един от синовете му ще го детронира. За да предотврати това, той поглъща синовете си. Точно по това време, когато търси сина си Зевс, той среща Филира и се ражда Хирон. Кронос не успява да намери Зевс, който бил добре скрит от Рея. Зевс пораснал като бил отгледан с идеята да изпълни предсказанието и да детронира баща си с помощта на Посейдон (Нептун) и Хадес (Плутон).

Разположение на Хирон в наталната карта

Хирон в индивидуалната натална карта може да покаже наследството, което носим у себе си от родителите, което е и бреме, и нещастие(Сатурн), но също така и възможност да влеем това, което имаме в живота си по един нов и креативен начин (Уран). Домовата позиция на Хирон в индивидуалната карта често показва блокаж на енергия, отказ да кажем ‘Не’ на живота в тази определена област. Въпреки това, често дава възможност за креативен резултат по пътя на страданието. Хирон символизира изключителната комбинация от потенциална креативност и визия на Уран, и Сатурновото уважение към миналото, границите, които си поставяме на личностен план, и законите на обществото. 

Хирон в отделните знаци и домове

Хирон може да се счита за важен фактор в хороскопа,ако имаме някой от изброените фактори по-долу:

Хирон в съвпад с ъглов дом

Хирон в съпад или квадратура с Лунните възли

Хирон в аспект с много планети, най-вече Слънцето, Луната и/или -Управителя на Асцендента

Хирон в основата на фигура

Стрелец или Дева на върха на Медиум цели или Асцендента

Стелиум в Стрелец или Дева

Хирон в Овен/ 1-ви дом

Тук намираме раната, свързана с егото, с основното чувство ‘Аз съществувам’, ‘Аз съм’. Често се чувстваме мотивирани за активност и съревнование, но за нечия чужда кауза – като рицар в блестяща броня, но без собствена воля. С тази позиция е възможно да се чувстваме безпомощни да поискаме помощ.
Съвпада на Хирон с Асцендента дава трудни начинания. Понякога се борим усилено, за да намерим това, което търсим, за да бъдем щастливи. Тази позиция на Хирон ни вдъхновява да помагаме и окуражаваме другите.

Хирон в Телец/ 2-ри дом

2-ри дом описва какво ни дава чувство на сигурност. Тук са нашите ценности. С Хирон в Телец или във 2-ри дом е възможно да чувстваме нашето физическо тяло наранено, да не се оценяваме достатъчно, възможно е да бъдем по-материално насочени. Много хора с Хирон в Телец имат силен сексуален магнетизъм. Понякога тази позиция показва проблеми със здравето или парите.

Хирон в Близнаци/ 3-ти дом

В 3-ти дом започваме да комуникираме вербално и да изследваме света. Този дом е свързан с братята, кратките пътувания, с обученията и разрешаване на проблемите. С Хирон в Близнаци или в 3-ти дом е възможно да чувстваме нашия ум наранен. Често ни е трудно да повярваме в собствените си идеи. Но при достатъчна зрялост е възможно да стигнем до трансперсонален източник по един креативен и изцелитен начин, бъдейки медиум или лечител.
Често Хирон в Близнаци или в 3-ти дом е случаят, когато в детството ни родителите не са разговаряли с нас за наистина важни неща като лични чувства, секс, болест, смърт и т.н., вярвайки погрешно, че така ще спестят чувства на детето. Но по този начин ние се учим да не говорим за неща, които са наистина важни за нас и които ни афектират емоционално. Хората с Хирон в Близнаци или в 3-ти дом имат интуитивен и асоциитивен ум, който се фокусира върху цялата картина, а не върху отделните части.

Хирон в Рак/ 4-ти дом

4-ти и 10-ти дом отдавна са обект на дискусия – кой дом принадлежи на майката и кой на бащата. 4-ти дом описва ‘скрития’ родител, който е представен на физическо и емоционално ниво, който има по-слабо влияние в живота ни и е по-малко открит. Хирон подчертава връзката с бащата. Възможно е бащата да е напълно неизвестен, да е починал или да е напуснал дома преди детето да се роди, възможно е да е свещеник или доктор. С Хирон в 4-ти дом или в Рак нашата рана е неизбежно свързана с ранното майчинство и основните нужди за сигурност. С това положение на Хирон ние сме тласнати да търсим корените си. Тук имаме нараняване, свързано с майката, специфична травма или раздяла. Възможно е стомаха ни да е чувствителен.

Хирон в Лъв/ 5-ти дом

5-ти дом засяга времето от детството, когато започваме да се отделяме от майката и срещаме света на бащата. С Хирон в Лъв или в 5-ти дом нашата способност да бъдем спонтанни може да бъде наранена, чувствайки се неспособни да се оставим на момента, а когато го направим бихме чувствали потенциално разрушителни чувства. Страданието може да дойде от децата, но с тази позиция Хирон може да донесе радост и изцеление чрез децата.

Една история, основана на митологията, разказва за един стар крал, който страдал от тежка болест, а кралството му било изключително бездетно. Кралят очаквал идването наследника, който да възобнови кралството и да му позволи да умре в мир. Той имал няколко сина, които трябвало да се докажат чрез страданието, като единият бил сакат , грозен и глупав. Вероятно братята са се подигравали с него, но и вероятно никой не е мислил, че той би бил подходящият наследник на трона на баща си. Но впоследствие той въздигнал кралството и облекчил баща си. Картината за невинният глупак, който чрез страдание става мъдър и въздига кралството, е често важно за хора с Хирон в Лъв или в 5-ти дом.

Изцелението идва чрез приемане на нашия привидно ‘неспособен син’, защото той представлява частта от нас, която е несръчна, склонна към болести и некомплицирана.

Хирон във Дева /6-ми дом

В 6-ти дом ние развиваме дискриминация, разграничавайки се от това, което не сме (докато в Лъв или в 5-ти дом ние все още мислим, че всичко е експанзия от самите нас). Тук започваме да мислим рефлективно и да искаме подобрение за себе си. Придобиваме умения и се стремим да ги прилагаме. Девата е знак на жътвата, където ние признаваме и получаваме плодовете на своя труд, и след това работим, за да подобрим всичко това.

С Хирон в Дева или в 6-ти дом контрола често е проблем, независимо дали е твърде много или твърде малко. Чистотата и реда са много важни за нас и е възможно да чувстваме нужда непрестанно да организираме мислите си, живота си и другите в опит да се справим с хаоса.  Трябва да се научим чрез опити и грешки какво може да бъде контролирано и какво не.

Дева управлява червата и с Хирон тук бихме могли да имаме трудности с приемането на информация, мисли и емоции.

Когато Хирон е в Дева или в 6-ти дом нашите емоционални проблеми често са отражение по определен начин на физическите симптоми. Възможно е да имаме фобии да не се разболеем сериозно, да не харесваме част от нашето тяло или да се храним нередовно.

Често хората с Хирон в Дева или в 6-ти дом да много ‘запалени’ по себеутвърждаването и себеразвитието, и ако работят в областа на лечението, те ще бъдат спонтанно привлечени от този път към перфекционизъм.

Традиционно Девата се свързва и с работодател – работник. При хора с Хирон в тази позиция съвместната работа с колеги отваря дълбоки рани.

Хирон във Везни или в 7-ми дом

С тази позиция на Хирон взаимоотношенията са в основен план и Хирон ще срещне тук всичките им различни вариации. Тази ситуация често е една репетиция на нашата ранна връзка с родителя от противоположния пол и това може да ни накара да мислим, че взаимоотношенията могат да бъдат опасни и трябва да се избягват. Това може да ни доведе до мъка, изолация и отбранителна позиция докато не разпознаем източника. Така по-скоро бихме се научили как да се защитаваме, отколкото да правим взаимоотношения, като нещата са усложнени от това, че врага е предимно невидим: чувствата, които не са изразени могат да ни наранят повече отколкото чувствата, които открити. Ние сме повече от обичайно обезпокоени от вътреличностен конфликт. С Хирон във Везни или в 7-ми дом ние сме вдъхновени чрез учение как да да бъдем креативни в напрегнати и конфликтни ситуации, как да се борим фино и да се доверяваме във взаимоотношенията през този процес.

С тази позиция на Хирон имаме едно голямо преживяване, което сме приели като много нараняващо и от което не можем да избягаме. Трябва ни много време, за да се възстановим. Хирон тук би ни донесъл нежелани периоди на изолация и промени като това последвани от период на креативно време.

Често хора с Хирон във Везни или в 7-ми дом могат помагат на околните и да изцеляват в сфера, свързана с взаимоотношенията. Те са предимно семейни или имат близки отношения с хора, работещи в здравната сфера.

Хирон в Скорпион/ 8-ми дом

Тук търсим лична трансформация. Темата е за сексуалността, раждането, смъртта, загубата и изоставянето, емоционалната разрушителност и прераждането.

С Хирон в Скорпион или в 8-ми дом нашите най-дълбоки рани са настояще, а нашите емоции усещаме в начален етап. Въпроса за смъртта бива срещнат по-рано – ранна загуба на родител или преживяване, близко до смъртта. Фройд е вярвал, че има две силни, но несъвместими сили в нас – едната, която води към живот (Ерос) и другата, водеща към смъртта (Танатос). Въпреки, че това е спорна идея, тя вероятно има смисъл за нас, ако имаме Хирон в Скорпион или в 8-ми дом, като често сме силно запознати с чувството на слабост в живота. Опитваме се да контролираме другите в опит да защитим себе си от загуба или изоставяне.

Друга тема, свързана с тази позиция на Хирон е и темата за парите като тук се борим усилено и вероятно с неуспех да бъдем финансово независими.

С Хирон в Скорпион или в 8-ми дом бихме могли да бъдем конфронтирани от своите собствени сили, нашите скрити мотиви или опити за контрол и доминиране над останалите.

Имаме силно настояще и околните инстинктивно ни се доверяват, усещайки нашата емоционална дълбочина.

Хирон в Стрелец или в 9-ти дом

Тук ние разширяваме своите умствени и философски хоризонти, преследваме нашите специални интереси, разширяваме разбирането си за света чрез пътуване и изучаване на различни култури, техните религии и митологии.

Движещата сила на нашия живот е с религиозна природа. Често нашата унаследена религиозна рамка не пасва на вътрешните ни нужди и се налага да пътуваме дълго и понякога самотно в търсене на нашия собствен индивидуален смисъл и цел в живота.

С това разположение на Хирон бихме страдали заради нашите възгледи и чувство за избор, тъй като често имаме трудности да се ангажираме и да намерим правилната посока в живота. Можем да развием тенденция да виждаме персонален смисъл за всичко. Трябва да научим, че смисъла не е с абсолютно, а със субективно качество. Лекотата, с която търсим смисъла може да бъде защитна реакция срещу страданието.

Хирон в Козирог/ 10-ти дом

10-ти дом описва въпросите с родителите. Отношението ни към света ‘там някъде’ и към авторитетните фигури е силно оцветено от преживяванията с нашата майка и нейните качества често са символизирани тук. Сатурн е естествен управител на този дом и нашето първо чувство за граници е получено от майката. Доскоро много жени са живели със съпрузуте си под Сатурновия принцип, вземайки техните роли и взимайки тяхното бащино име. Така 10-ти дом може да опише майчината неосъзната амбиция, нейния устрем към успех, независимост и сила.

Този дом показва нашето естествено място в света и нашето наследство, описва закона, институциите и структурите на обществото, материалния свят на по-дълбоко ниво.

С това разположение на Хирон ние често изпитваме трудности с поставянето и постигането на нашите цели, с намирането на нашето място в обществото, чувството на отговорност е отслабено.

С Хирон в Козирог областта на нараняване е възможно да бъде взаимоотношенията с бащата – възможно е бащата да е неизвестен, или да изглежда в очите ни слаб.

Понякога Хирон в 10-ти дом засяга въпроси с майката. Жени с такова разположение на Хирон могат да се борят да не повтарят моделите, наследени от майките им. Това важи особено за хора, работещи в здравната сфера.

По-късно в живота си хора с това разположение често имат работа, свързана с много отговорности като вземат насериозно задълженията към себе си и към останалите и не се страхуват да се борят с трудностите, за разлика от много други.

Хирон в Водолей/ 11-ти дом

В 11-ти дом ние търсим групи от хора с подобно мислене, за да разширим социалната си сфера. Вероятно искаме да променим света, който виждаме и да бъдем въвлечени в социални и политически каузи.

Сатурн и Уран са двамата управители на знака Водолей и с Хирон тук или в 11-ти дом виждаме преплетени темите на тези две планети.

С Хирон във Водолей или в 11-ти дом ставаме уязвими за спорни колективни идеи и често страдаме от отговора, който получаваме. Можем да бъдем писатели, поети, учители или философи, повлияни от мисленето, дефинирайки какво е готово да стане съзнателно посредством колективния ум.

С това разположение на Хирон ние можем да бъдем силно критични към обществото, или да го отхвърляме доколкото е възможно, въпреки че имаме силно желание да направим позитивен принос. Намираме за тудно да приемем как са нещата сега и да работим върху промяна.

Но с Хирон във Водолей или в 11-ти дом имаме дарбата да балансираме противоположностите, представлявани от Сатурн и Уран. Успяваме да съединим старото и новото. Способни сме да заобиколим иновативното като не отхвърляме изцяло старото.

Възможно е да изпитваме ужас от групи или от колективното, отчасти защото сме чувствителни да бъдем повлияни от колективните идеи.

Хирон в Риби/ 12-ти дом

Тук формите се разсейват, миналото се знае и нашето разграничение отстъпва, за да даде начало на нов начин на живот. Нещата не са такива, каквито изглеждат.

С Хирон в този знак и дом ние често имаме трудности с получаването на чувство за лична индивидуалност и отделяне. От друга страна, ако сме твърде отбранителни срещу океанското преживяване на Рибите или 12-ти дом, и твърде отделени в черупка от крехка защита (отзвук от Дева/ 6-ти дом), тогава отстъпваме, изхвърляйки своето огорчение в пиене, търсейки подслон при наркотиците, следвайки живот извън закона или бъдейки прокудени от обществото. Ако имаме Хирон в Риби или в 12-ти дом, загубата на персонална идентификация чрез преживяне на екстаз и чувство на сливане с целия космос е вероятно силна психологична нужда за нас.

Посейдон (гръцкото име на Нептун) е полубрат на Хирон и дете на Сатурн и това дава поглед към значението на някои от темите, които се по   явяват в живота  на хората с Хирон в Риби или в 12-ти дом. Конете са били свещени за Посейдон. Той приема формата на кон при завоюването на богинята Деметра. Казват, че кентаврите са се родили от техния съюз. Името на Посейдон призлиза от Ида, богинята на водата, и това загатва за основната идея, свързана с водата в знака Риби и значението на 12-ти дом: нашата индивидуалност се нарича дом от море на нашия произход, нашето бъдеще и нашето връщане – връщане към кобилата, към майката, и е свързана с хаоса, за да бъде преродена. Хаос е име на prima materia, субстанцията, върху която работят алхимиците за вътрешна трансфрмация.

След като Посейдон помага на братята си Зевс (Юпитер) и Хадес (Плутон) да детронират баща им Кронос, той е определен за владетел на морето, докато на Зевс и Хадес им били дадени Връх Олимп и респективно Подземния Свят.

С Хирон в Риби или в 12-ти дом можем да изпитваме трудности с чувството на ярост, което съпътства процеса на израстване отвъд ролята на дете, независимо от родителите си. Възможно е да приемем професия на изцелител под една или друга форма като самозащитна реакция. Трудно ще ни е да толерираме отделянето, ще изискваме саможертви от децата или съпруга/ съпругата ни с нашето безмълвно изискване за единство и цялост, което може да ескалира в емоционално изнудване.

С това разположение на Хирон често имаме дълбока рана, свързана с мъка.

Примери с домовете, при които Хирон е бил включен и свързан с криза или слабост:

1-ви дом: действие

2-ри дом: ценности или използване на ресурси

3-ти дом: комуницация и мисли

4-ти дом: емоционални граници и отношение към родителите

5-ти дом: самоизява и креативност

6-ти дом: начин на служба към другите и грижа към тялото

7-ми дом: взаимоотношения

8-ми дом: възглед към смъртта и сексуалността

9-ти дом: поглед към възможностите

10-ти дом: призвание и участието ни в обществото

11-ти дом: определени идеали  и приятелства

12-ти дом: прераждане

Извор: Мелани Рейнхарт – Хирон и изцелителното пътуване

Автор на публикацията: admin

Administrator

3 мнения за “Хирон в отделните знаци и домове. Митология.

Вашият коментар